Felszerelések (Japán teaszertartás)

2016.09.25

FELSZERELÉSEK ÉS ESZKÖZÖK (Chanoyu)

A sukiya, vagy teaház

Régen kialakult szokás, hogy van egy kis ház, amit "sukiya"-nak neveznek, és kifejezetten a chanoyu számára építik. Ebben helyet kap teaszoba (cha-shitsu), az előkészítő helyiség (mizu-ya), várószoba (yoritsuki) és a kerti ösvény (roji), amely a teaház bejáratához vezet. A házat rendszerint a kert egy speciálisan megalkotott, fákkal sűrűn benőtt részében helyezik el.

Az eszközök

A fő eszközök a cha-wan (fül nélküli teáscsésze), cha-ire (teát tartalmazó edény), cha-sen (bambuszból készült kis pamacs vagy seprő), cha-shaku (hosszú nyelű, bambusz teamerítő kanál). A szabályok szerint ezek mind értékes művészeti alkotások.

Öltözékek és kiegészítők

A szemnek kellemes színű ruhákat részesítik előnyben. A szigorúan szertartásos alkalmakkor a férfiak szolid selyem kimonót viselnek - három vagy öt családi címerrel -, és fehér "tabi"-t, azaz hagyományos japán zoknit. A nők régimódi kimonót és szintén fehér tabit öltenek. A vendégeknek magukkal kell hozniuk egy összecsukható legyezőt és egy csomag kaishit, kisméretű papírszalvétát.


A SZERTARTÁS

Szertartás
Szertartás

A teaszertartás négy részből áll:
1. Először könnyű ételt, "kai-seki"-t szolgálnak fel.
2. Ezt követi a "nakadachi" vagy szünet.
3. A szertartás fő része, a "goza-iri", amelyen "koicha"-t, erős teát szolgálnak fel.
4. Az "usucha" - amelyen gyenge teát szolgálnak fel.
Az egész szertartás mintegy négy órát vesz igénybe. Gyakran csak a "usucha"-t, a gyenge teát szolgálják fel, ami kb. egy órán keresztül zajlik.

1. A szertartás kezdete

A vendégek, szám szerint öten a várószobában gyülekeznek. Megjelenik a házigazda és végigvezeti őket a kerti ösvényen, a teaszobához. Az út egyik pontján friss vízzel teli kő mosdókagyló áll. Itt a vendégek kezet mosnak, és kiöblítik a szájukat. A szoba bejárata nagyon alacsony, így a vendégeknek szinte be kell mászniuk, ily módon szinte alázattal jutnak be a teaszobába. A helyiségbe lépve, - ahová állandó, rögzített kandallót vagy hordozható szénserpenyőt állítanak fel, a teavíz forralásához - mindegyik vendég a "tokonoma" (félkörív alakú falmélyedés alkóv) előtt tiszteletteljes hódolatát fejezi ki. Azután az összecsukható legyezőt maga előtt tartva megcsodálja a "tokonoma" faláról lecsüngő virágfüzért. Ugyanígy megcsodálja a kandallót illetve a szénserpenyőt. Amikor megtekintették mindezen látnivalókat, helyet foglalnak, s a legnagyobb tiszteletnek örvendő vendég ül legközelebb a házigazdához. Miután a házigazda és a vendégek kölcsönösen üdvözlik egymást, felszolgálják a "kaiseki"-t, és édességgel zárják a könnyű ételt.

Nakadachi

A vendégek a házigazda javaslatára a szobához közel lévő kerti várópadra telepednek, s a pompás kert színorgiájában gyönyörködnek.

Goza-iri

A fő szertartás kezdetét a házigazda a szoba mellett elhelyezett fémgong megszólaltatásával jelzi. Rendszerint ötször, esetleg hétszer üti meg a gongot. A vendégek felállnak és figyelmesen hallgatják a gong hangját, a tisztálkodás rítusának megismétlése után ismét bemennek a szobába. Az ablakot borító nádredőnyt időközben egy segéd eltávolítja, hogy a szertartás ragyogó környezetet kapjon. A tokonomában függő virágfüzért is eltávolítják, helyette virágokkal teli vázát helyeznek el. A friss vízhez szükséges tartályt és a kerámia teatartót (cha-ire) már előre elhelyezik, mielőtt a házigazda belép a teáscsészével, amelyben benne van a bambuszpamacs, és rajta van a merítőkanál. A vendégek szemügyre veszik a virágcsokrot és a teáskannát, s megcsodálják, ugyanúgy, mint korábban a lecsüngő indacsokrot és a kandallót. A házigazda visszavonul az előkészítő szobába, majd hamarosan visszatér a piszkos vízhez szükséges tartállyal, a merítőkanállal és a fedővel, amelyre a kannát vagy a merítőkanalat helyezi. A házigazda kitörli a teáscsészét és a merítőkanalat egy különleges törlőruhával (aminek neve japánul fukusa), s kiöblíti a bambuszpamacsot a teáscsészében, amelybe a kannából forró vizet öntött. A háziúr kiüríti a csészét, a vizet a szennyvizes tartályba önti, majd kitörli a csészét a chakinnal, azaz egy darab lenvászonnal.
A vendéglátó felemeli a merítőkanalat és a teásedényt (cha-ire-t), vendégenként három merítőkanálnyi matchát tesz a kerámiacsészébe (cha-wan-ba), kivesz egy merítőkanálnyit a forró vízből, s ennek egyharmadát önti a csészébe, majd a maradékot visszaönti a forró vízhez. Ezt követően elkevergeti az elegyet a bambuszpamaccsal, amíg olyan lesz, mint a sűrű zöldborsókrém-leves. Az így elkészített tea neve: koicha. Az itt használt matcha húsztól hetvenéves, esetleg még öregebb teaültetvény leveleinek felhasználásával készül. A házigazda a kandalló vagy szénserpenyő melletti megfelelő helyre teszi a csészét, a fő vendég letérdel, és felveszi a csészét. Az első vendég meghajlik a többi vendég felé, bal tenyerére helyezi az edényt, jobb kezével tartva a csésze egyik oldalát. Miután kortyol egyet, dicséri ízét, majd újra kortyol kettőt vagy többet. A magával hozott kaishi papírral letörli azt a részt, ahol ivott, és átnyújtja a következő vendégnek, aki ugyanúgy iszik, majd letörli, mint a fő vendég. A csésze azután a harmadik, majd negyedik vendéghez kerül, vagyis mind az öten ugyanabból a teából isznak. Amikor az utolsó vendég is elvégezte a szertartást, visszaadja a csészét a legelső vendégnek, aki a ház gazdájának nyújtja vissza.

Az usucha felszolgálása

Az usucha abban különbözik a koichatól, hogy a matcha sokkal fiatalabb, három és tíz év közötti ültetvényének gyenge leveleiből készül. Ebből habos, zöld elegy készül. A szabályok ugyanazok, mint a koicha ceremóniánál, a fő eltérések a következők:
a) Minden vendég külön teát kap, két vagy két és fél merítőkanálnyi matchából készítve. Fontos, hogy az egész adagot meg kell inni.
b) A vendég az ajkával érintett részt jobb kezének ujjaival törli le, majd a kezét törli a kaishi papírba.
Miután a házigazda az eszközöket kivitte a szobából, szótlanul meghajol a vendégek előtt, jelezve, hogy a szertartás véget ért. A szertartás résztvevői vendéglátójuk kíséretében elhagyják a sukiyát, a teaházat.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el
Sütiket használunk, hogy biztosítsuk a weboldal megfelelő működését és biztonságát, valamint hogy a lehető legjobb felhasználói élményt kínáljuk Neked.

Haladó beállítások

Itt testreszabhatod a süti beállításokat. Engedélyezd vagy tiltsd le a következő kategóriákat, és mentsd el a módosításokat.