Jó tanács teakedvelőknek
A teafőzéshez ideális a porcelánkanna, melyet előbb forró vízzel ki kell öblíteni. Praktikus az üvegedény, a jénai is. Bennük megfigyelhetjük a tealevelek kibomlását. Lehetőleg ne használjunk fémkannát. Ha a főzet fémmel érintkezik (az ezüst kivételével) károsul az íz és aroma.
Mennyi teát tegyünk egy csészébe? Egy-másfél gramm, azaz kb. egy teáskanálnyi levelet számolhatunk csészénként. Gyermekeknek csak a felét! A broken (törött) teából elegendő egy csapott teáskanálnyi is. Filteres teából egy tasak egy csészéhez való.
A forrázási idő a tea fajtájától függően 2-3 perctől 5-6 percig tarthat. Ha frissítő teát szeretnénk, elég a 2-3 perc, mert a koffein és az aromaanyag ennyi idő alatt kioldódik. Nyugtató teáknál az 5-6 perc az ideális. A szakértők a 4 perces forrázást tartják optimálisnak. Javasolják, hogy a reggeli tea legyen 2-3 perces, az esti pedig 5-6 perces. A zöld tea forrázási ideje rövidebb.
A teatojás használatáról megoszlanak a vélemények. Hátránya, hogy a tealevél nem oldódik ki jól, inkább csak megduzzad.
A tea frissen a leghasznosabb. Ne hagyjuk sokáig állni, mert felülete lepedékessé válik. Színe megsötétedik és káros anyagokat tartalmaz. A régiek úgy mondták, hogy ha a tea egy éjszakát állott, olyan mint egy mérges kígyó. Készíthetünk teakivonatot, esszenciát is. 100 gramm tea számára 6 deci vizet számítsunk. Az előmelegített száraz kannába tegyük bele a leveleket, s azonnal öntsük fel forró vízzel, s hagyjuk állni 3-5 percig. Forró vízzel tetszés szerint hígíthatjuk.
Teázás után az edényeket azonnal öblítsük ki. Törlőruhát ne használjunk, mert az edény belseje szagot kaphat.