Mi van a teában?
A kémikusokat és az orvosokat is sokat foglalkoztatta a teában rejlő hatóanyagok összetétele. A tudomány mai álláspontja szerint e hatásokat a vizsgálatok alapján a következőkben lehet összefoglalni.
Cseranyagok
Aromaanyagok
Az aromaanyagok megoszlása jellemző a teafajtára, azonkivül arra, a helyre ahol a teacserje nő. Az aromaanyagok fajtája és mennyisége a legfontosabb a teafajták megítélésében, értékelésében, hiszen az aromában gazdag teafajták kétszer, háromszor többe kerülnek, mint a kevésbé aromások. A tea erjesztése, fermentálása a legjobb eszköz az aromaanyagok mennyiségének növelésére. E nagyszámú anyagokat a következő kémiai csoportokba oszthatjuk: aldehidek , ketonok, észterek, vegyes származékok, piridinek, pirazinok, tiazolok, kinolinok, aromás aminok, amidok.
A tea fermentálása alatt elsősorban a benzilalkohol, benzaldehid, kapronaldehid, hexilalkohol és metilszalicilát mennyisége emelkedik meg.Az aromaanyagok legnagyobb részének kialakulásában szintén nagy szerepe van a polifenol oxidáznak. Az oxidált flavonok tovább oxidálják a jelenlévő aminosavakat, karotinoidokat, linolénsavat, miközben aromaanyagok keletkeznek.
A különböző karotin jellegű szinanyagokból, pl. bétakarotinból, luteinből így a fermentáció hatására bétajonon és teaspiron keletkezik az oxidáció hatására, mindkét anyag aromahordozó.Egy másik igen gyakran előforduló aromaanyag a 2-hexanol, 3 -hexanol a teában lévő foszfolipidekből jön létre: első lépésben linolénsav hasad le, amelyet oxidáció követ.
Az oxidácios mechanizmuson kívül egyéb enzimes folyamatok is segítik az aromák létrejöttét. A zöld tea szinben és aromában teljesen különbözik a fekete teától. ennek a különbségnek azaz oka, hogy a zöld tea előállításakor a fenoloxidáz enzimet hővel inaktiválják. Így a fekete teában több polifenol -származék jön létre, mint a zöld teában.
Teanin
Teanin (5-N-etil-glutamin) a tea jellegzetes aminosava, az aminosav 50%-a , a tea szárazanyag-tartalmának csaknem 1%-át teszi ki. Teanin elsősorban a zöld teában fordul elő, és jellegzetes ízének kialakításában játszik szerepet.
Koffein
A tea közismert élénkitő hatását koffeintartalmának köszönheti, de ennek az iz létrehozásában is van szerepe. A koffein a teában 2,5-5,5 %-ban fordul elő szárazanyagra számolva. Régebben a teában lévő koffeint teainnek nevezték. A koffein mellett egyes származékai a teofillin és a teobromin is kisebb mennyiségben fordul elő; ezek az anyagok mindenképpen mósosítják a koffein hatását. Általában az a különbség a kávé és a tea élénkítő hatása között, hogy a teában lévő koffein lassan és tartósan fejti ki hatását, mig a kávé koffeinje gyors és robbanékony effektusával szemben.
Ásványi anyagok
Fekete tea tápanyag összetétele 100 gramm teafűre vonatkoztatva
- Bór 1,59 mg
- Cink 3 mg
- Fluor 9,5 mg
- Foszfor 314 mg
- Jód 8 mikrog
- Kalcium 302 mg
- Kálium 1790 mg
- Kobalt 0,1 mg
- Króm 0,11 mg
- Magnézium 184 mg
- Mangán 73 mg
- Nátrium 6 mg
- Réz 2,8 mg
- Szelén 6 mikrog
- Vas 17 mg
- B1 Vitamin 0,025 mg
- B2 Vitamin 0,95 mg
- C vitamin 0
- Ásványi anyagok 5,6 g
- Csersav 10,9 g
- Energia 1433 KJ
- Fehérje 26 g
- Koffein 3,3 g
- Nyesrost 11 g
- Szénhidrát 44, 4 g
- Viz 7,9 g
- Zsir 5,1 g