Mi van a teában?

2016.09.18

A kémikusokat és az orvosokat is sokat foglalkoztatta a teában rejlő hatóanyagok összetétele. A tudomány mai álláspontja szerint e hatásokat a vizsgálatok alapján a következőkben lehet összefoglalni.

Cseranyagok

A teában lévő cseranyagok többsége a polifenolok és a flavonszármazékok közé tartozik: pld epikatechin, galokatechin, kvercetin, vitexin, teogallin, elagsav stb.
Cseranyagok, amennyiben a teát fermentációval, azaz erjesztéssel fekete teává érlelik, lényegesen megváltoznak. A polifenol oxidázok ilyenkor oxidálják a cseranyagokat, amelyek eredményeképpen sötétszinű vegyületek keletkeznek. Tulajdonképpen ezek az oxidált flavonszármazékok okozzák a fekete teából készült ital sötét színét. A szinanyagok közül a teaflavin adja meg elsősorban a tea színét, erejét, izét. Ennél valamivel kisebb a szinanyag, a tearubigin mennyisége.

Aromaanyagok

Az aromaanyagok megoszlása jellemző a teafajtára, azonkivül arra, a helyre ahol a teacserje nő. Az aromaanyagok fajtája és mennyisége a legfontosabb a teafajták megítélésében, értékelésében, hiszen az aromában gazdag teafajták kétszer, háromszor többe kerülnek, mint a kevésbé aromások. A tea erjesztése, fermentálása a legjobb eszköz az aromaanyagok mennyiségének növelésére. E nagyszámú anyagokat a következő kémiai csoportokba oszthatjuk: aldehidek , ketonok, észterek, vegyes származékok, piridinek, pirazinok, tiazolok, kinolinok, aromás aminok, amidok.
A tea fermentálása alatt elsősorban a benzilalkohol, benzaldehid, kapronaldehid, hexilalkohol és metilszalicilát mennyisége emelkedik meg.Az aromaanyagok legnagyobb részének kialakulásában szintén nagy szerepe van a polifenol oxidáznak. Az oxidált flavonok tovább oxidálják a jelenlévő aminosavakat, karotinoidokat, linolénsavat, miközben aromaanyagok keletkeznek.
A különböző karotin jellegű szinanyagokból, pl.  bétakarotinból, luteinből így a fermentáció hatására bétajonon és teaspiron keletkezik az oxidáció hatására, mindkét anyag aromahordozó.Egy másik igen gyakran előforduló aromaanyag a 2-hexanol, 3 -hexanol a teában lévő foszfolipidekből jön létre: első lépésben linolénsav hasad le, amelyet oxidáció követ.
Az oxidácios mechanizmuson kívül egyéb enzimes folyamatok is segítik az aromák létrejöttét. A zöld tea szinben és aromában teljesen különbözik a fekete teától. ennek a különbségnek azaz oka, hogy a zöld tea előállításakor a fenoloxidáz enzimet hővel inaktiválják. Így a fekete teában több polifenol -származék jön létre, mint a zöld teában.

Teanin

Teanin (5-N-etil-glutamin) a tea jellegzetes aminosava, az aminosav 50%-a , a tea szárazanyag-tartalmának csaknem 1%-át teszi ki. Teanin elsősorban a zöld teában fordul elő, és jellegzetes ízének kialakításában játszik szerepet.

Koffein

A tea közismert élénkitő hatását koffeintartalmának köszönheti, de ennek az iz létrehozásában is van szerepe. A koffein a teában 2,5-5,5 %-ban fordul elő szárazanyagra számolva. Régebben a teában lévő koffeint teainnek nevezték. A koffein mellett egyes származékai a teofillin és a teobromin is kisebb mennyiségben fordul elő; ezek az anyagok mindenképpen mósosítják a koffein hatását. Általában az a különbség a kávé és a tea élénkítő hatása között, hogy a teában lévő koffein lassan és tartósan fejti ki hatását, mig a kávé koffeinje gyors és robbanékony effektusával szemben.

Ásványi anyagok

Fekete tea tápanyag összetétele 100 gramm teafűre vonatkoztatva

  • Bór    1,59 mg
  • Cink   3   mg
  • Fluor  9,5  mg
  • Foszfor  314  mg
  • Jód  8 mikrog
  • Kalcium 302 mg
  • Kálium 1790 mg
  • Kobalt 0,1 mg
  • Króm 0,11 mg
  • Magnézium  184 mg
  • Mangán 73 mg
  • Nátrium 6 mg
  • Réz 2,8 mg
  • Szelén 6 mikrog
  • Vas 17 mg
  • B1 Vitamin 0,025 mg
  • B2 Vitamin 0,95 mg
  • C vitamin 0
  • Ásványi anyagok 5,6 g
  • Csersav  10,9 g
  • Energia 1433 KJ
  • Fehérje 26 g
  • Koffein 3,3 g
  • Nyesrost 11 g
  • Szénhidrát 44, 4 g
  • Viz 7,9 g
  • Zsir 5,1 g



Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el