Rák és a gyógynövény
Okozhatnak-e rákot a gyógynövények?
Sok gyógynövény tartalmaz rákkeltő anyagot, de az étkezési növények is 5-10% rákkeltő anyagokat tartalmaznak. A búza, a kukorica, a mogyoró, a zeller, a gombák tele vannak ilyen anyagokkal. A lényeg, hogy rákmegelőző anyag is van bennük, mint a C-, E-vitamin, b karotin, az A-vitamin provitaminja. A zsírok a rák felé tolják el az egyensúlyt, ilyenek, pl. a gyorsbüfék ételei, a csirke és halételek kivételével. A rostos tápanyagok rákellenesen hatnak. A gabonafélék, a friss gyümölcs, a zöldségfélék sok rostot és kevés zsírt tartalmaznak. Ahol családi örökletes hajlam van a rákbetegségre, ott legyenek elővigyázatosak a gyógynövényekkel szemben is.
.Az angyalfű rákellenes hatású, de a benne lévő pszoralén tumorkeltő lehet, azaz, egy elkülönített hatóanyagnak lehet rákkeltő hatása, de ezt sohasem így fogyasztják, hanem a növényben lévő összes anyag a teába kerül, s azok összhatása a lényeges. Ezért megtévesztő, ha egyes hatóanyagokról, alkotórészekről kedvezőtlen hatást mutatnak ki.
A fekete nadálytő fogyasztásakor a rák kockázata nem nagyobb, mintha az alábbi élelmiszereket fogyasztották volna: egy darab mogyoróvajas szendvics, egy harmad gomba, fél pohár szacharinos üdítőital, de egy üveg sörnek vagy bornak már egy százada is veszélyes lehet, s rákkeltő az etilalkohol is! A kísérleti állatokban, miután két évig etették olyan táppal, mely nagy mennyiségben tartalmazott fekete nadálytövet, valóban rákos daganatok fejlődtek ki. Olyan betegeknél, akik négy hónapig, ill. két évig fogyasztottak rendszeresen nagy adagot, valóban komoly májkárosodást okozott. Emiatt Kanadában be is tiltották. Megjegyezték azonban, hogy az előírt dózisban és ideig szedve sohasem okozott gondot. Még a legkedvesebb élelmiszerünket se fogyasztjuk kizárólagosan éveken át, s a gyógyszereknek is pontos dózisa, előírt ideje van, amíg szedhetők. Ne lepődjünk meg azon, ha a gyógynövények esetében is egyeseknél előfordul, hogy pár hét után abba kell hagyni a fogyasztását, mert mellékhatásai lehetnek. Ilyenkor lehet folytatni a kezelést egy másik, eltérő hatású gyógynövénnyel.
Több élvezeti cikknek, fűszernek van kifejezetten előnyös és káros hatása is, mint a kávé, tea, kakaó, kóla, komló, kurkuma, curry, mely utóbbi csökkenti a fogamzó képességet is, s véralvadási gondokat is okozhat. Fogyasztásukat mégsem tiltják, s nyilvánvaló az, hogy amit fogyasztunk, arról minél többet kell megtudnunk, beleértve az egyéni érzékenységet is.
Dr. Németh Imre - Gyógynövény és drogismeret.