Sencha - Japán zöld tea
A Sencha kínában
A Japán sencha
1. Szedés
2. Gőzölés
A leszedett leveleket az üzemben azonnal meggőzölik, ami a normál sencha esetében 15-45 mp erős gőzt jelent. Az erős gőz világosabb, töredezett levelet, öntetben viszont lágyabb, rövidebb felöntésű, kevésbé fanyar ízt jelent.
3. Sodrás
Első sodrás: ez a sodrás, ami tulajdonképpen forró levegő kíséretében történő könnyű rázogatás, ami kevesebb, mint felére csökkenti a levél víztartalmát.
Második sodrás: ez már nyomással kísért erős, préselő sodrás, ami felszakítja a tea rostanyagait, még a levélszárakból is eltávolítja a nedvességet, ami viszont átjárja az egész teamasszát. A tea ebben a fázisban újra a fermentáció felé "sodródik". Ez a fázis határozza meg a tea erősségét, ízgazdagságát.
4. Élező sodrás
Ezt egy érdekes gép végzi, ami a hagyományos, kézzel történő sodrást utánozza. Erős, sötétzöld színt és éles, hegyes külsőt kölcsönöz a teának.
5. Szárítás
A pontosan kalibrált, forró levegővel történő szárítás 5%-ra csökkenti a tea víztartalmát..
Mivel a készre szárított tea tartalmazhat öreg, rossz levéldarabokat, port , teaport és levélnyeleket, a teát forró levegővel való fúvatással osztályozzák, így jönnek létre a single estate, azaz a dűlő szerinti tételek, amik már alkalmasak a keverésre.
6. Sütés
A dűlő szerint megkülönböztetett teákat mindig besütik, ez megnöveli élettartamát, behatárolja ízét, illatát.
7. Válogatás
Ezután következik a szortírozás, majd a 30-60 Kg-os papírzsákokba történő csomagolás. A teát hűtött raktárakban tárolják, majd legalább 2 hónapnyi érlelés elteltével következhet a;
8. Keverés
Minden teakereskedő saját illat, íz és megjelenés szerinti teastílussal rendelkezik. Ennek meghatározásához a teákat keverni kell. Az előállított ízvilág a kereskedő/termelő védjegye, ami egész évben felismerhető és felidézhető.
A senchák egyértelműen a teák kesernyésebb oldalát mutatják nekünk, de ez a kesernyésség, ha a másik oldalról gazdag utóízekkel párosul kellemesen frissít, másrészt az utóízek mindig édesek. A sencha vitaminjai, aminosavai, tanninjai miatt az egyik legegészségesebb ital, ezért használunk hozzá kb. 70-75 Co-ra visszahűtött, lágy vizet, legfeljebb másfél-két perces felöntésekkel. A jó sencha erős, de lágy is, csillagszórószerűen sokízű, de kesernyés jegyek húzzák alá, utóízében teljes, majd vékonyodóan édes.
Eredete: teautja és a japán tea internetes oldala