Teás szösszenetek
Izlelési titkok
A hőmérséklet fontos szerepet játszik a tea érzékszervekkel történő befogadásában. A forró teából az illatanyagok hamar elillannak, és hogy hűl az ital, bizonyos izárnyalatok el is tűnhetnek. a nyelv fanyarabnak érzi a forró italt, mint a hideget, ezért az enyhébb izvilágú teák, például a fehér tea kóstolásakor sokat javít az élményen, ha kicsit hagyjuk hűlni.
Már azelőtt megcsap a tea illata, hogy belekóstolnánk. Amig forró, az ital felszinén párálik a tea aromája a levegőben. Ahogy közelebb hajolunk, és beszippantjuk, az illatot bekapcsoljuk a szaglórendszerünket.
Lélegezzünk mélyet, majd az orrunkon keresztül fújjuk ki a levegőt. Az illatanyagok az orrjáratban időznek, és előkészítik a tudatunkat a szánkon belüli izérzékelésre.
Röviden a tea feldolgozási fajtákról
Fekete tea
Zöld tea
Fehér tea
Oolong tea - Fekete sárkány
Az oolong teák széles választékban kapható: mindegyik tipus más erjesztési idejű, más illatú és ízvilágú. a zöld oolong például a takvani Ali San (Ali Shan), kb 35%-ban fermentált, virágillatú; a Vucsi Rock (Vuyi Rock) viszont akár 80%-osan erjesztett, ezért gazdag, pörkölt, földes, jegyeket érzünk rajta.
Az oolong tea előállítása az egyik legnehezebb feladat, vagyis a termék minősége a készítő szakértelmétől függ. Habár ez a félig fermentált tea a feldolgozás során "jól megkapja a magáét", nagyon megbocsátó fajta: többszőr is leönthető, és minden alkalommal új izeket bocsát ki.
Puerh tea
A puerh vagy sötét tea az egyetlen, amely probiotikumokat tartalmaz, vagyis "jó" mikrobákat. Hossza lehet érlelni, ettől egyre értékesebb lesz.
Leginkább korong vagy tégla alakban árulják, de szálas teaként is kapható; néha bambuszban érlelik. Nézzük meg a csomagoláson a gyártás dátumát . A puer az idővel tovább érik és javul, ezért több évig is lehet tartani- évenként megkóstolva megfigyelhetjük, hogyan alakulnak az izei.
Sárga tea
Ritkaság, mégis érdemes felkutatni a legfiatalabb hajtásokból készülő sárga teát. Kizárólag Kínában készítik, és csak néhány fajtája van, a Szecsuán tartománybeli Meng Ting Huang Ja (Meng Ding Huang Ya, Meng Ting - hegység sárga hajtásai) és a Csün San Jin Csen (Jun Shan Yin Zhen csün hegység ezüst tűje) Huan tartományból. A sárga tea aminosavakban , polifenolokban, poliszaharidokban, és vitaminokban gazdag, amelyek jótékonyan hatnak hangulatingadozás esetén és gyomorproblémák ellen, valamint megkönnyítik az emésztést és a fogyást.