Teás szösszenetek


Izlelési titkok

A hőmérséklet fontos szerepet játszik a tea érzékszervekkel történő befogadásában. A forró teából az illatanyagok hamar elillannak, és hogy hűl az ital, bizonyos izárnyalatok el is tűnhetnek. a nyelv fanyarabnak érzi a forró italt, mint a hideget, ezért az enyhébb izvilágú teák, például a fehér tea kóstolásakor sokat javít az élményen, ha kicsit hagyjuk hűlni.

Már azelőtt megcsap a tea illata, hogy belekóstolnánk. Amig forró, az ital felszinén párálik a tea aromája a levegőben. Ahogy közelebb hajolunk, és beszippantjuk, az illatot bekapcsoljuk  a szaglórendszerünket.
Lélegezzünk mélyet, majd az orrunkon keresztül fújjuk ki a levegőt. Az illatanyagok az orrjáratban időznek, és előkészítik a tudatunkat a szánkon belüli izérzékelésre.


Röviden a tea feldolgozási fajtákról

Fekete tea 

A fekete tea a legismertebb tea a nyugati világban. A fekete teával való ismerkedés általában a teafiltereknél és a népszerű teakeverékeknél, például az English Breakfastnél kezdődik. Emiatt talán ugyanazt a karaktert sejtjük minden fekete teában, pedig számos, különböző aromájú, összetett ízvilágú változata létezik.
A fekete tea teljesen fermentált, a polifenoljai átalakultak (a szinért felelős) tearubiginekké és (az ízért felelős) teaflavonoidokká. Az erősebb fajtákat , például az asszámi teát, tejjel és/vagy cukorral is ihatjuk, ám a lágyabb teákat, például egy első szedésből származó Darjeelinget, a maga a természetességében ajánlott megkóstolni, mielőtt bármit hozzáadnánk.
A legkiválobb fekete teákat Indiában (Assam) és Sri Lankán állítják elő, de megnövekedett népszerűségük miatt már Kínában is termesztik.


Zöld tea

A zöld tea a friss, végtelen mezők vagy a tenger illatára emlékeztet. Kezdjük egy évnél fiatalabb levelekkel, és figyeljünk a viz hőmérsékletére: ha túl forró, tönkreteszi a teát megédesítő finom aminosavakat, túl hideg vizben meg nem oldodnak ki  teljesen az ízanyagok.
A zöld teánál nagyon fontos az áztatási idő betartása. A túl sokáig áztatott tea fannyarrá és kesernyéssé válhat, ezért legjobb a rövidebb áztatási idővel inditani, megkóstolni, majd fél percel nővelni az időt, amig az izlésünknek megfelelő eredményt kapunk.


Fehér tea

A legtitokzatosabbnak és a legkifinomultabbank tartott fehér tea számos egészséges összetevőt, például polifenolokat tartalmaz. Korai tea, az első hajtások megjelenésekor rögtön szüretelik, ezért kiemelt presztizse van a kínai teák világában. Kihivást jelenthet, hogy élvezni tudjuk ennek a kifinomult tipusnak a sokrétű izeit, főleg ha erőteljes, fekete teákat szeretjük inkább.
A fehér teának mindössze néhány változata létezik: a csúcsminőség a Paj Hao Jin csen (Bai Hao Jin Zhen), amelynek - az ár és minőség függvényében- további alcsoportjai vannak. A pai Mu Tan (Baj Mu Dan - Fehér  bazsarózsa) kedvezőbb árkategoriájú fehér tea, ezüsthajtásokat és nagyobb leveleket egyaránt tartalmaz.


Oolong tea - Fekete sárkány

Az oolong teák széles választékban kapható: mindegyik tipus más erjesztési idejű, más illatú és ízvilágú. a zöld oolong például a takvani Ali San (Ali Shan), kb 35%-ban fermentált, virágillatú; a Vucsi Rock (Vuyi Rock) viszont akár 80%-osan erjesztett, ezért gazdag, pörkölt, földes, jegyeket érzünk rajta.
Az oolong tea előállítása az egyik legnehezebb feladat, vagyis a termék minősége a készítő szakértelmétől függ. Habár ez a félig fermentált tea a feldolgozás során "jól megkapja a magáét", nagyon megbocsátó fajta: többszőr is leönthető, és minden alkalommal új izeket bocsát ki.


Puerh tea

A puerh vagy sötét tea az egyetlen, amely probiotikumokat tartalmaz, vagyis "jó" mikrobákat. Hossza lehet érlelni, ettől egyre értékesebb lesz.

Leginkább korong vagy tégla alakban árulják, de szálas teaként is kapható; néha bambuszban érlelik. Nézzük meg a csomagoláson a gyártás dátumát . A puer az idővel tovább érik és javul, ezért több évig is lehet tartani- évenként megkóstolva megfigyelhetjük, hogyan alakulnak az izei.


Sárga tea

Jun Shan Yin Zhen - Csün hegység ezüst tűje
Jun Shan Yin Zhen - Csün hegység ezüst tűje

Ritkaság, mégis érdemes felkutatni a legfiatalabb hajtásokból készülő sárga teát. Kizárólag Kínában készítik, és csak néhány fajtája van, a Szecsuán tartománybeli Meng Ting Huang Ja (Meng Ding Huang Ya, Meng Ting - hegység sárga hajtásai) és a Csün San Jin Csen (Jun Shan Yin Zhen csün hegység ezüst tűje) Huan tartományból. A sárga tea aminosavakban , polifenolokban, poliszaharidokban, és vitaminokban gazdag, amelyek jótékonyan hatnak hangulatingadozás esetén és gyomorproblémák ellen, valamint megkönnyítik az emésztést és a fogyást.  

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el